Nieuws

2 minuten leestijd

Bestuurdersaansprakelijkheid voor Ajax-directie en RvC: potentiële claim voor tientallen miljoenen.

Deze blog is geschreven door Marc van Rijswijk. Leestijd 2 minuten

BESTUURSAANSPRAKELIJKHEID VOOR AJAX-DIRECTIE EN RVC: POTENTIËLE CLAIM VOOR TIENTALLEN MILJOENEN:

Dat het momenteel huilen met de spreekwoordelijke pet op is bij Ajax is genoegzaam bekend. Ajax gaf bijna €110 miljoen uit aan nieuwe aankopen, die alle 12 een contract voor 5 jaren ontvingen. Met een salarispost van €1,5 miljoen per jaar per speler, is dit €90 miljoen over 5 jaren. Samen bijna €200 miljoen. En erg goed voetballen doen ze vooralsnog niet.

Ondertussen komen er steeds meer verhalen naar buiten in o.a. NRC en Financieel Dagblad, dat Ajax vrij consequent te veel betaalde voor deze aankopen. Dat aankopen niet van het gewenste niveau zijn is altijd een risico, maar er lijkt hier dus meer aan de hand.

MAAR WIE IS HIER IN JURIDISCHE ZIN VOOR VERANTWOORDELIJK?

Mislintat was slechts titulair bestuurder. Veel genoemd wordt de ‘carte blanche’ die hij klaarblijkelijk kreeg van bestuur/RvC. Maar dit lijkt louter een afspraak te betreffen dat trainer/technische staf/etc. zich niet zouden mengen in zijn keuzes.

Indien juist, dan was steeds een handtekening nodig van één of meerdere statutair bestuurders. Deze statutair bestuurders moeten hun taak behoorlijk vervullen. Maar in hoeverre is hier sprake van als de bestuurders ‘blind’ voor transfers tekenden? Want dat is wel het beeld dat naar voren komt in de media. Hadden de leden van het bestuur na het vertrek van Van der Sar nog de expertise om de transfers te beoordelen, of om het handelen van Mislintat te beoordelen? Hebben zij correct gehandeld door mogelijk geen externe expertise in te schakelen, als de expertise hiervoor niet bij hen aanwezig was? En hebben zij de controles wel goed en zorgvuldig uitgevoerd?

‘Misschien niet’ is het antwoord op dit soort vragen.

OOK DE RAAD VAN COMMISSARISSEN GAAT MOGELIJK NIET VRIJUIT

Maar ook de RvC gaat hier mogelijk niet vrijuit. Volgens de eigen reglementen moet de RvC goedkeuring verlenen voor iedere transactie van €1 miljoen plus (transfer fee + salarissen), oftewel van alle 12 spelers. Maar welke controle voerden zij precies uit op de aankopen en het beleid? Hebben ze hun taken wel naar behoren uitgevoerd? Ook hier is het antwoord ‘misschien niet’ …

Het bonnetje hiervoor is niet mis, en de schade voor de club Ajax kan al snel in de tientallen miljoenen lopen. Maar wie gaat wie aansprakelijk stellen, als zowel bestuur als RvC inderdaad verantwoordelijkheid voor de schade dragen? Elkaar de hand boven het hoofd houden ligt dan meer voor de hand.

Als grootste aandeelhouder, met 73% van het stemrecht, ligt de bal hiervoor met name bij vereniging AFC Ajax. Met een claim of door het wegsturen van bestuur en RvC.

En zo kan de huidige sportieve malaise bij de club voor de betrokkenen, ook voor de vertrokken Pier Eringa en Sven Mislintat, pas het begin van de ellende zijn.

 

Kom in contact

Het team van Stonewater in Amsterdam heeft uitgebreide ervaring met adviseren en procederen. Voor informatie kunt u contact opnemen met: